Vihdoinkin kartalla eli Bodypump ja Intense Strenght ovat balsamia retrojen aerobicnitkuttelujen traumatisoimalle sielulleni! Tässä pätee periaate monkey see, monkey do eli ensikertalaisena toistan kaiken vain perässä. Artikkelikuvana siis streetartia Vantaalta 🙂

Intense Strength on voimaa kehittävä patteriharjoitus, jossa hyödynnetään omaa kehonpainoa kuin myös välineistöä”, kerrotaan tuntikuvauksessa. Sinne siis!

Tämä tunti oli seuraavana to do-listallani ja siitä tuli uusi suosikkini. Miksikö? Se on hemmetin tehokas. Sekä aerobinen kapasiteetti että lihaksisto ja sen hermotus kehittyvät. Apuna on levytanko, stepperi, jumppamatto ja kuminauha. Sekä tietysti kokoelma levypainoja. (Note to self: älä yritä pyörähtää jumppamatolta elegantisti ylös, mikäli poninhäntäsi latva on levypainon alla. Auts.)

Sitkeyttä ja voimaa lihaksistoon Intense Strenghtillä

Olen tehnyt patteriharjoittelua aikaisemminkin. Vaikka painot alussa näyttävät todella pieniltä, toistoja ja sarjoja tehdään sellainen määrä ilman lepotaukoja, että viimeistään viimeisessä sarjassa hapottaa ja kunnolla hapottaakin. Monkey see, monkey do, eli kopsasin siis painopakan suoraan lähimmiltä naapureiltani. Saattoi tulla ladatuksi hieman ylimääräistäkin siis, mutta ainakin painoa oli riittävästi myös isojen lihasten rasittamiseen. Me like!

Tunnilla käydään läpi koko kropan tärkeimmät lihasryhmät eli vältetään monille ohjatuille jumpille aika tyypillinen ylifokusoituminen peffan ja jalkojen alueelle. Ymmärrän, että nuo ovat monen naisen pahimmat ongelma-alueet (niin on minullakin), mutta kehoa kannattaa silti rasittaa ja muokata kokonaisvaltaisesti. Muuten ollaan hyvää vauhtia luisumassa gpp-osastolle, josta enemmän täällä.

Itse haluan myös selkä- ja rintalihasteni sekä käsivarsieni lihaksiston olevan suorituskykyinen ja hyvässä kunnossa. Ja selvästi erottuva. Lihakset saisivat mielellään kasvaakin.

Mörssäriä ei tällä rakenneta, toimivaa kehoa kyllä

Todellisuudessahan tuo lihaskasvu on todella työn takana. Ei ole pelkoa, että painoharjoittelu tekisi hirveäksi mörssäriksi yhdessä yössä. Tai viikossa. Tai kuukaudessa. Tai vuodessa. (Huoh.) Ylipäätään naisille tulee lihasmassaa aika hitaasti ja sekin on pitkälti riippuvaista myös genetiikasta.

Esimerkiksi nyt itselläni lihakset ovat muodoltaan pitkiä ja aika litteitä pikemminkin kuin pyöreitä. Saa treenata ihan kunnolla, ennenkuin saa niihin kokoa ja näköä. Jonkinlaisen erottuvuuden saan sitä vastoin näkyviin aika helpostikin. Kamppailulajipuolella tottuu tietyntyyppisiin kehoihin ja lihaserottuvuus (ei niinkään välttämättä koko) miellyttää omaa silmääni aina. Tasapainoisen ja suorituskykyisen näköinen keho on kamppailijoilla aika yleinen.

Intense strenghtissä saa lihakset kunnolla hapoille ja pumppiin edellyttäen, ettei nynneröi painojen kanssa. Mielistyin tähän tuntiin niin, että tätä kirjoittaessani takana on jo useampi harjoituskerta. Tätä voi suositella kaikille vasta-alkajista konkareihin. Rasitusta voi sitten säätää painomäärää ja toistonopeutta vaihtelemalla.

Apina kiskoo limpparia
Apina kiskoo allekirjoittaneen limpparit. Monkey see, monkey do!

Punttihäröilyä eli noviisi Bodypumpissa

Les Mills-salien jumppien lippulaiva on varmaan parisenkymmentä vuotta ollut Bodypump, ja kokeiltuani sitä en enää yhtään ihmettele, miksi.

Bodypump on hauskaa ja tehokasta. Hauskuuden selittää nyt kyllä pitkälle myös ohjaajana 24seven Kampissa toimiva iloinen suomenruotsalaispoika Sebastian. Kundi ohjeistaa ensikertalaisia kunnolla mitä painoihin ja muutenkin rekvisiittaan ja sen paikkoihin tulee. Vaihdot liikkeiden välillä ovat nopeita, joten kulloinkin tarvittavan sälän on syytä olla sellaisssa paikassa, että sen sieltä nopeasti saa. Havaitsin ilokseni, että Sebastian myös jakaa treenifilosofiani eli homman täytyy olla kivaa, muuten siinä ei ole mitään mieltä. Word!

Voi toki olla monta mieltä siitä, kuinka kivaa on tahkota hiton pitkiä kyykkysarjoja lisäpainoilla, kun hiki virtaa, reisissä ja hanurissa polttaa ja itkettää. No okei, ei itkettänyt sentään. Mutta sen verran tehokasta homma oli, että sen tunsi lihaksissaan hoippuessaan pukuhuoneeseen ja avatessaan oman lokeron lukkoa tärisevin käsin 😀

Rautaa ja enemmän rautaa?

Bloggaaja Metallisydän kertoo omista bodypump-kokemuksistaan tässä. Luin jutun jo vuosia sitten ja nauroin sille ihan kippurassa, fundeeraten toki samalla, että kundit ne ei vain malta olla lataamatta tankoon liikaa rautaa. Ja kuinka kävikään omalla ekalla tunnillani? Aivan. Ladoin tankoon liikaa rautaa. Tai pikemminkin yritin latoa, kunnes ohjaaja Sebastian sanoi, että ensikertalaiselle riittää kyllä vähempikin. Ja oikeassahan hän oli.

Tunti, jolle osallistuin, oli pituudeltaan täysi tunti. Kolmen vartin mittaisia tunteja on myös olemassa, mutta suosittelisin, että aloittelijakin vain hyppää reippaasti syvään päähän. Osallistuin samalla viikolla myös Annan vetämään lyhyempään tuntiin Myyrmannin 24sevenissä. Suosittelen sitäkin. Tekninen ohjeistus on oivallista ja kolmessa vartissa saa kyllä rasitettua itseään, mikäli vain lataa tankoonsa reippaasti painoa.

Siskoni on fanaattinen Bodypumpin harrastaja ja huhu kertoo, että hänellä on aina tunnin isoimmat painot käytössä. Jotenkaan en epäile yhtään. Toistaiseksi en ole uskaltanut kysyä, kuinka paljon hän oikein lataa tankoon, mutta jonakin päivänä, jonakin päivänä 😀 Mahdollisuus vaihdella painoja ja toistotiheyttäkin tekee sen, että tässä jumpassa voi kyllä haastaa itseään, vaikkei siinä miksikään varsinaiseksi voimanostajaksi kehitykään!

P.S. Myös miehille!

Bodypumpissa ja Intense strenghtissä käy myös miehiä. Siispä niissä ei ole tanssikoreografioita eikä pelkkää perseosaston hinkkausta. Juuri monipuolisuus toimii näissä. Olen itse persoonaltani sen verran suoraviivainen, että miehille toimivat lähestymistavat toimivat kyllä minullekin.

Myös kamppailupuolen salini aukeaa eli ensi viikolla lienee tiedossa myös mätkimistä ja potkimista entiseen malliin!

Eija Pohjansaari savate Kurvit
Vakkarisalikin aukeaa eli Eija potkii ja lyö taas!