Yöt ovat kylmiä ja aamulla kotoa lähtiessä jääriite ritisee kivasti kenkien alla. Vegaanisesti voi kokata myös kylmällä säällä jäätymättä hengiltä tai muuten näivettymättä olemattomiin, joten laitoin kokeiluun K-ruokareseptin Vegaaninen makaronilaatikko ja modifioin sitä hieman. (Proteiinipitoisuus kasvoi ja gluteeni poistui, myöhemmin tarinassa tulee mukaan lehtikaali.)
Resepti on tällainen:
- 1ps(400 g) tummia makaroneja (tse käytin paria gluteenitonta pastaa, joista toinen oli proteiinipitoinen linssipasta ja toinen maissipasta)
- 1(100 g) sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
- 1rs (250 g) Härkistä eli kypsää härkäpapuvalmistetta (laktovegetaristinen versio syntynee kätevästi Mifusta)
- 1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina tai muuten hienonnettuina
- 1/2 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 1 dl kaura- kasvirasvasekoitetta (16 %)
- 1d vettä
- ripaus mustapippuria
- ja laatikon pinnalle kasvisjuustoketta
Lopputulema näyttää suunnilleen tältä:
Noin värikkyytensä jne. puolesta sapuska näyttää aika platkulta (ainakin ennen ketsupin lisäämistä), mutta hyvää se on ja pitää lämpimänä syyssäissä, joissa taivaalta voi tulla ja tuleekin kaikenlaista epämääräistä vaihtelevassa kulmassa, on riitettä ja kuuraa ja ainakin tuulee koko ajan helkkaristi.
Loppukaneettina lisättäköön, että keksaisin lämmittäessä laittaa joukkoon viimeiset kasvimaan lehtikaalit. (Lehtikaali ilmaantui sitten lopulta mukaan tähänkin reseptiin.) Lehtikaalin kanssa se on oikeastaan vielä parempaa. Lehtikaalia kannattaa käyttää paistinpannulla (se pienenee nesteen lähtiessä, joten laitoin litran rasian tiukkaan pakattua lehtikaalia) ja lisätä sitten makaronilaatikon loput, ketsuppia ja ehkä balsamicoa.
Tuli mieleen, että mifuversiokin varmaan toimisi, joten laitan sen kokeiluun jossakin vaiheessa!
Kävimme hääpäivän kunniaksi lomalla Dubrovnikissa, joka oli todella myönteinen yllätys. Olin kuullut sanottavan, että siellä on Euroopan kaunein vanhakaupunki. Todettakoon, että en ole nähnyt niitä kaikkia, muita aika monia kuitenkin ja olen taipuvainen olemaan samaa mieltä. Tulossa on siis matkapostaus ja sen jälkeen taidepostaus. Turha jämähtää yhteen tai kahteen aihepiiriin, vaikka heavyn kuunteleminen ja syöminen ovatkin ydinosaamisalueitani. Ja gluteenittoman oluen juonti, niistä aionkin tehdä myöhemmin vertailun. Vertailu suosii reilusti humaloituja, vähän (tai paljon!) kitkeriä IPA-tyyppisiä oluita.
Viimeisimmät kommentit