Synnyttänytkin voi hyppiä trampoliinilla. Ei ole pakko myöskään käyttää vaippoja vanhana. Jos kiinnostuit, lue eteenpäin!

Kaiken kivan hyppimisliikunnan ei ole pakko tyssätä synnytyksiin tai vaihdevuosiin. Vaippoja ei ole pakko käyttää seniori-ikäisenäkään. Nämä molemmat (ja moni muu juttu!) riippuvat nimittäin lantionpohjan lihaksiston kunnosta.

Niin,tässä Eija testaa-osiossa on käyty läpi jumppia, luonnonkosmetiikkaa, himahippeilyä ja sen sellaista. Nyt on siis vuorossa hieman erilainen jumppapostaus ynnä pienimuotoinen tietoisku aiheesta lantionpohjan lihakset. Olkaapa hyvät!

Muutakin kuin ilolihakset

Moni teistä tietää jo, että lantionpohjan lihaksisto on välttämätön orgasmin saavuttamisen kannalta. Lantionpohjan lihasten käyttö voimistaa tuntemuksia ja vahvistaa kiihottumista yhdynnän aikana ja on niistä iloa sooloseksissäkin! Itse lantionpohjan hienosta ja monimutkaisesta rakenteesta ei sitävastoin olla kovinkaan yleisesti perillä. Olen viime aikoina itse oppinut tästä paljon uutta.

Noin lyhyesti sanottuna siis lantionpohja lihasrakenteineen muodostaa eräänlaisen riippumattomaisen kudoksen, jonka varassa virtsaamiseen, ulostamiseen ja synnytykseen tarvittavat elimet lepäävät. Lantionpohjan kunnolla on suora yhteys siihen, esiintyykö esim. kohdun, virtsarakon ja suoliston laskeumia eli prolapseja.

Lantionpohja kannattelee virtsarakkoa, kohtua ja suolistoa. Mikäli nämä lihakset heikkenevät, heikkenee myös mahdollisuus hallita kehon toimintoja, kuten virtsan, ulosteen tai ilman pidättelemistä. Hankalimmissa tapauksissa kohdunlaskeuma voi jopa pullistua vaginan läpi. No okei, tämä on jo aika hc, mutta siis ihan mahdollista.

Minulle jäi (todennäköisesti ikuisiksi ajoiksi) mieleen vuosikymmeniä sitten kuulemani maalaiskätilön radiohaastattelu. Hän kertoi tavanneensa emännän, jonka kohtu roikkui jalkojen välissä. Taustalla oli monta synnytystä ja raskas ruumiillinen työ, joka todennäköisesti oli aloitettu liian pian synnytyksen jälkeen.

Tarpeetonta sanoakaan, että kauhistuin ja ajattelin, että okei, kuukautisten alettua en ainakaan ikinä rupea synnyttämään mitään. Lisäksi menen siisteihin sisätöihin isona. Elämänlaadusta liikunnan, oman kehon hallinnan ja seksuaalisuuden suhteen voi kuitenkin nauttia myös ryhtymättä vapaaehtoisesti lapsettomaksi (tai paperinpyörittäjäksi). Lntionpohjan kunnolla on merkitystä paitsi hedelmällisen iän ja vaihdevuosien aikana, myös hyvän vanhuuden kannalta. Ai miten niin? Lue eteenpäin 🙂

Trampoliini sisällämme

Normaalitilassa lantionpohjan lihakset ovat kiinteät, paksut ja muistuttavat vähän trampoliinia. Ne ulottuvat häpyluusta häntäluuhun ja myös sivuttain eli kiinnittyvät istuinluihin ja muuhun lantion alueen luustoon. Trampoliinimaisuus tulee siitä, että tämä lihasryhmä joustaa ja pystyy liikkumaan ylös ja alas.

Alla olevasta kuvasta näkyy hieman osviittaa siitä, kuinka hieno ja monitahoinen rakenne on kysymyksessä. Ylhäältäalaspäin kuvassa näkyy klitoriksen, virtsaputken, vaginan ja peräaukon sijainti ja niitä ympäröivät lihasrakenteet. Hienot, eikö!

Lantionpohjan lihakset
Lantionpohjan lihaksisto diagrammina

Koska kysymys on lihaksista, ne tarvitsevat säännöllistä harjoitusta heikkenemisen estämiseksi. Siis ihan samoin kuin mitkä tahansa muutkin lihakset, joita jumpataan salilla terhakkaamman peffan tai vahvemman kehon toivossa. Tarvitaan siis toosajumppaa. Tai pimppibodausta tai mitä nimitystä itse kukin nyt haluaakin käyttää. Lempinimien käyttö on tässä yhteydessä sallittua (ja toivottavaakin).

Kuinka näitä lihaksia sitten pitäisi jumpata? Ei taida kannattaa aloittaa surffilautoja nostelemalla, vaikka vagina weight lifting eli vaginapainonnosto onkin jonkun verran ollut esillä mediassa. (Olen kuullut huhuja, että varakkaiden miesten vaimot Moskovassa pitävät siipan mielenkiintoa yllä mm. opettelemalla ampumaan pingispalloja vaginastaan. itseäni kiinnostavat kuitenkin hieman funktionaalisemmat harjoitusmuodot ja lähtökohtanikin on, hmmm, itsekeskeisempi.)

Kuinka varmistaa, että selviää vaihdevuosien ja muiden hormonaalisten muutosten läpi ilman, että alkaa kärsiä emättimen kuivuudesta tai virtsankarkailusta? Haluan myös vielä kymmenen vuoden päästä pystyä tekemään polvet rintaan-hyppyjä vielä jumpan lopussa huolelehtimatta mistään lirahduksista. Tutkimuksiin siis!

Ekaa kertaa lantionpohjan fysioterapiassa

Selvittääkseni oikean tavan harjoitella ja tarkistaakseni lantionpohjalihaksistoni kunnon varaan ajan Suomen Urheiluhierontakeskukseen. Täällä nimittäin tehdään myös lantionpohjan lihasten tutkimusta ja harjoitusohjelmia. (Lantionpohjan fysioterapian tarkempaan kuvaukseen pääset täältä. )

Lantionpohjan fysioterapian ensikäynti maksaa 90 euroa ja seuraava 80 euroa. Käyntejä tarvitaan harvemmin kovin montaa ja muutenkin hinta on mielestäni hyvin kohtuullinen näinkin paljon (ja pitkällä tähtäimellä!) elämän moniin eri osa-alueisiin vaikuttavasta asiasta huolehtimisesta.

”Lantionpohjan lihastoimintaa arvioidaan fysioterapiassa haastattelemalla, lantionpohjan lihasten manuaalisella palpaatiolla ja EMG-mittarilla. Asiaa lähestytään kokonaisvaltaisesti, eli arjen ja harrastuksien aiheuttamat kuormitustekijät huomioidaan, kuten myös asento, hengitys, liikkuvuus ja kehonhallinta”, kerrotaan SUHK:n sivulla. Kuulostaa asialliselta. Sinne siis!

Fysioterapeutti Virve Tavia on erikoistunut lantionpohjan fysioterapiaan. Käymme läpi lantionpohjan anatomiaa ja kykyäni tunnistaa ja käskystä supistaa eri lihaksia. Häntä-ja häpyluuta viedään toisiaan kohti, samoin istuinluita kohti toisiaan ja kohti muita luita. Supistuksia tehdään myös toispuoleisesti ja klitoriksella ikäänkuin nyökkäämällä. Ja tietysti jännitetään myös kaikki yhdessä.

Käskyt tuntuvat alussa hämmentäviltä (öh, miten niin toisella puolella emättimen seinämän supistus?) , mutta yllätyksekseni pystyn tunnistamaan ja liikuttamaan lihaksia aika hyvin. Olen muinoin harrastanut astangajoogaa, jossa lihaslukot eli bandhat pidetään suorituksen aikana hivenen jännitettyinä. Myös pilateksesta tuntuu olevan apua, siellä kun on opeteltu ajattelemaan, että joissakin liikkeissä jännitys pidetään yllä niinkuin yritettäisiin pujottautua hieman liian pieniin farkkuihin. Tästä jokaisella ysäriporukasta lienee omakohtaista kokemusta (naisilla ainakin), joten pieni jännitys löytyy helposti.

Virve on hyvä opastamaan liikkeissä ja luomaan rennon, luontevan ilmapiirin, vaikka asiakas hieman arkailisikin. Itseltäni alkujännitys häviää nopeasti ja keskityn tekemään harjoitteita Virven ohjaamana ja kuuntelemaan hänen laajaa tietämystään aiheesta. Virven mukaan lantionpohjan lihasten tuntemus ja harjoittaminen olisi upea asia jokaisen naisen tuntea ja hallita. Harjoittelu on palkitsevaa ja sen seuraukset ovat kauaskantoiset.

Lantionpohjan karttaa tekemään

Olen itsekin jo uumoillut, että huolenpidon seuraukset ulottuvat makuuhuoneen ulkopuolelle. Ilokseni kuulen, että vanhuuteen ei mitenkään itsestäänselvästi tarvitse kuulua vaippoja eikä vaihdevuosiin näivettynyt, kuivakka vagina ja vähintään ponnistuvirtsankarkailu, ellei jonkinlainen non-stop-ureasuihkulähde. Tätä olin nimittäin pelännyt. (Minulla oli elävästi mielestäni eräs Ab Fabin jakso, jonka moni teistä on varmasti nähnytkin. Joo, juuri se, jossa menopaussitukiryhmän lyylit istuvat mustilla jätesäkeillä.) Virve hälventää huoleni kuitenkin nopeasti.

Yllätyn iloisesti vielä lisää, kun saan tietää, että esim. välilihan leikkausarpia voi pehmentää ja tehdä joustavammaksi yhden (1!) minuutin päivittäisellä hieronnalla parin, kolmen viikon ajan. Kiinnikkeet höltyvät ja arpialueen liikkuvuus paranee. Tästä puolestaan on iloa myös (ja ehkä ennen kaikkea) siellä makuuhuoneen puolella, kun arvet eivät enää rajoita asentoja. Virven mukaan tuloksia saavutetaan aina, olipa arpi sitten 30 päivän tai 30 vuoden ikäinen.

Saan evääksi harjoituksia, jotka auttavat lantionpohjan mentaalikartan piirtämisessä. Varaan saman tien seuraavan ajan, jotta pääsemme käsiksi varsinaiseen lihasharjoitteluun. Ohjattu harjoittelu auttaa tiedostamaan lantionpohjan toimintaa paremmin ja harjoittelu tulee mukavammaksi, nousujohteiseksi jopa. Palaan tähän kirjoitussarjan seuraavassa osassa 😉

Opin siis, että toimiva lantionpohja on tärkeä osa hyvinvoivaa kehoa. Sen lihaksissa on kaikki samat elementit kuin muussakin lihaksistossa eli eli voima, kestävyys ja nopeus sekä kyky olla rentona. Näitä kaikkia kannattaa harjoittaa erikseen. Kun lantionpohja aktivoituu (hyppiessä, noustessa, sängyssä jne.), se supistuu ylöspäin ja voi reagoida siihen eri tilanteissa kohdistuviin paineisiin. Mitä vahvempi se on,sitä huolettomampaa ja nautinnollisempaakin elämästä tulee.

Lantionpohjan kunnosta huolehtimiseen voi käyttää jumpan lisäksi käyttää apuna myös geisha- tai ben wa-kuulia, joista niistäkin kerron enemmän seuraavassa jutussani. Pitäkää sillä välin kaikki huoli myös alapäänne terveydestä, tytöt ja naiset! (Ja miehetkin. Ja jep, miehetkin hyötyvät lantionpohjan(sa) lihasten harjoittamisesta!)

Lantionpohja ookoo
Lantionpohjan kunto check!