Haluatko lopettaa värjäyskierteen? Kiinnostaako, miten kasvivärin ja muut värit saa pois hiuksista luonnollisin keinoin? Jos kiinnostaa, lue eteenpäin 🙂

Minulla on useamman vuoden ollut ainoastaan hennalla tai henna-amla-jathropa-seoksella värjätyt hiukset, joiden pituus on vaihdellut neljänkymmenen ja kuudenkymmenen sentin välillä. Luonnostani olen tummahko brunetti. Ja kyllä, aivan kuten tummatukkainen äitini myös minä aloin saada harmaita hiuksia varhain. Tämä ei kuitenkaan ole syy värjäilyilleni, vaan pikemminkin kokeilunhalu.

Olen värjäillyt hiuksiani 16-vuotiaasta saakka. Koska olin aikanaan hiusmallina, päässäni ovat käyneet kaikki sateenkaaren trendivärit. Keski-iässä miellyin punaiseen, joka antaa sopivasti ärhäkkyyttä introvertille olemukselleni. Tämän olen tehnyt kasviväreillä.

Kasvivärit ovat hiuksille ja luonnolle hellävaraisempia kuin vahvat teollisuuskemikaalit, eli värit, joissa on hapetteena vetyperoksidia, ammoniakkia tai jotakin vielä karseampaa. Aistiyliherkälle jo niiden dunkkis ahdettuna pienehköön kylppäriin on aika kestämätön kokemus. Lisäksi karhea hiuslaatuni ei ei tykkää noista kesto- tai edes puolikestoväreistä yhtään. Ja ei, eroa ei ole sen välillä, hoidetaanko homma kampaamossa vai kotona. Molemmat räjäyttävät letin, toinen vain pahemmin.

Teollisuuskemikaaliblandisvärien haittapuoli on myös ajan mittaan mahdollisesti tapahtuva herkittyminen. Tila on pahimmillaan hengenvaarallinen. Erityisesti PPD on aiheuttanut vakavia yliherkkyysreaktioita, jopa kuolemantapauksia.

Kasvivärien haittapuoli on työläys. Niiden tarttuminen on tehottomamapaa kuin ärjympien kemikaalien, joten vaikutusajat ovat pitkiä ja värjäysprosessi sotkuinen. Mikäli tukka lisäksi kasvaa kohtuullisen nopeasti (kuten minulla), prosesssin joutuu toistamaan usein. Homma alkoi tänä kesänä kyllästyttää ja sain idean antaa luonnon tehdä tehtävänsä.

Eteenpäin kehopositiivisuuden viitoittamaa tietä kohti hiuspositiivisuutta!

Pari ekaa kuukautta ilma värin lisäämistä olivat jänniä sikäli, että aloin nähdä omaa alkuperäistä hiusväriäni. Ihailin sitä ja muistelin, miksi aloinkaan värjätä. Kunnes muistin sen kokeilunhalun. Ymmärrettävää teini-ikäiselle, joka tykkää reissata pitkin Eurooppaa ja näkee reissuillaan kaikenlaisia kiinnostavia tyylejä.

Toki tukassa on nyt enemmän harmaata. Se on selvä. Vitiligo tuo hommaan oman lisämausteensa eli pigmentittömällä kohdalla kasvava hius on myös pigmentitöntä. Harmaantuminen ei kuitenkaan ole mikään sairaus. Nykyään puhutaan paljon kehopositiivisuudesta. Mielestäni asenne saisi hiljalleen laajentua käsittämään myös hiukset.

Hiuspositiivisuus on sitä, mitä tarvitsemme. Ja laajeni tai ei, olen päättänyt kapinoida kasvattamalla oman värin esiin. Heh, aika sama kuin teininä siis. Silloin värjäsin karttaakseni kliseitä ja yleisiä odotuksia siitä, millainen tukka on tytöllä pukeva. Nyt kasvattelen omaa väriä esiin karttaakseni kliseitä ja yleisiä odotuksia siitä, millainen tukka on naiselle pukeva. Punk rules siis edelleen 🙂

Entä sitten juurikasvu ja haalistuva henna?

Ajatus hiljalleen haalistuvasta hennasta yhdistyneenä ruskeaan ja harmaaseen juurikasvuun ei ole erityisen mieltäylentävä. Vaikka henna jättääkin hillitymmät kasvurajat kuin veitsenterävän rajan jättävät markettivärit kavereineen, ei juurikasvu siltikään mikään hyvä juttu esteettiseltä kannalta ole.

Lisäksi hennalla on taipumus kerrostua hiuksiin. Niskahiukseni olivat lähinnä mustanruskeat. Kasvu erottuisi todella jyrkästi ja vielä vaaleampana kiitos harmaiden hiusten siellä ruskeiden seassa. Eli mikä eteen? Värinpoisto? Joo, väri poistuu ja tuloksena on kuiva, katkeileva, kusenkeltainen hamppukasa. Ei kiitos.

Muistin lukeneeni erilaisista luonnonmukaisista tavoista poistaa väriä hiljalleen ja vaalentaa hiusta. Stooria löytyy mm. täältä. Lontoon murteella, mutta aika kattavasti käsiteltynä. Kunnon empiirikkona päätin siis pistää metodit testiin! Ja tässä tulee nyt reportaasia aiheesta, joka tuntuu nykyään kiinnostavan aika monia.

Askorbiinihappo eli kotoisemmin C-vitamiini

Ostin apteekista pari pussia askorbiinihappoa, jonka sekoitin shampooseen. Annoin mähmän olla peitettynä päässäni pari tuntia. Ja kas, se tosiaan poisti väriä. Pahiten kerrostuneet kohdatkin vaalenivat. Mitään supervaalennusta tällä konstilla ei saa, mutta asteen, parin eroja kylläkin. Verrattuna värinpoistoon se rasittaa hiuksia paljon vähemmän ja sen voi toistaa muutaman päivän päästä.

Tuomioni: tehokkain kokeilemistani menetelmistä. Kokeilin kerran osaan hiuksista, seuraavan kerran koko päähän kunnon vaikutusajalla. Kosteuttavaa hoitsikkaa perään, kun tukka on pesty, ja vot. Toimii.

MSM-jauhe

Urheilijoiden lisäravinteena tunnettu MSM kelpaa joidenkin lähteiden mukaan myös hennan ja muiden kasvivärien hellävaraiseen irrottamiseen. Tässä vaiheessa olin kaikkeen säätöön jo niin kypsä, että tökötti (sekin sekoitettuna shampooseen) oli päässäni selvästi alle puoli tuntia.

Tuomio: ei juuri tehoja. Pidempi vaikutusaika olisi silti saattanut tuottaa tuloksia. Taidan jättää ko. tökötin ihan vain lisäravinnekäyttöön toistaiseksi.

Hamppuöljy

Kaapissani nyt sattui olemaan sopivasti hamppuöljyä, jonka järkeilin kemiallisen koostumuksensa puolesta sopivan hommaan paremmin kuin esim. oliiviöljy, jolla silläkin näkyy saataneen tuloksia. Lisäksi hamppuöljyn oma väri on sellainen maanläheisen vihertävä eli punaisen vastaväri siis.

Öljy ei jätä väriä hiukseen, vaikka yleisilme muuttui selvästi ruskeammaksi. Ja kyllä, myös värinpoistoa tapahtui. Muhitin tätäkin päässäni parisen tuntia peitettynä, jonka jälkeen pesin hiukset syväputsarilla ja laitoin hoitana naamion päälle. Vastoin odotuksia nämä öljyhoidotkin nimittäin saattavat kuivattaa tukkaa. Öljy ei korvaa puuttuvaa kosteutta. Täysin sama meininki kuin ihonhoidon puolella siis.

Tuomio: toiseksi tehokkain kokeilemistani konsteista.

Tässä on takana C-vitamiini- ja hamppuöljykäsittelyt. Kaikilla päiviä eroa.

Hunaja

Hunajaa on kauan käytetty hiusten vaalentamiseen ja siitä on netissä paljon juttua. Myös yhdessä suosikkiblogeistani eli Teräsmeduusoissa on tartuttu aiheeseen näin. Lopputuloksena oli hiusten vaaleneminen selvästi, mutta ei överisti.

Testaajan hiukset ovat luonnostaan aika vaaleat ja tämä saattoi vaikuttaa lopputulokseen. Minulla väri vaaleni vain hieman, mutta tukka kyllä kiitti käsittelystä. Kuten muidenkin metodien kohdalla, käkin tämä peitettynä päässäni sellaiset puolitoista-pari tuntia. Väri vaaleni marginaalisesti, mutta hiuksista tuli todella hoidetut. Saatan siis tehdä tämän uudestaankin ilman mitään vaalennustavoitteita vain hoitaakseni hiusta.

Tuomioni: hoitaa hyvin, ei juuri vaalenna tai haalista väriä.

Vaaleampi, mutta kälähtänyt letti.

Loppusilaus eli raidat ja leikkaus paikkana Studio Punainen Puuma

Paras tapa häivyttää juurikasvun näkyvyyttä on hiusten raidoitus kampaamossa. Samalla kannattaa napsia huonot latvat pois. Yleisilme siistiytyy huomattavasti. Eikö raidoitus sitten räjäytä tukkaa? Ei, mikäli se tehdään kunnolla. Kampaaja Suvi käytti hyvin mietoa hapetetta ja tarkisti hiusten kunnon säännöllisesti. Tällä tavalla kärähtämistä ei tapahdu.

Lopputuloksena oli upeat punaiset raidat ja huomattavasti siistimpi ja yhtenäisempi yleisilme. Samalla tukkaa leikattiin vähän. Kolmen, neljän kuukauden päästä voidaan kuulemma raidoittaa sitten lisää, mikäli siltä tuntuu. Menen silloin varmasti samaan paikkaan, eli tänne. Tunnelma ja sisustus ovat rentoja ja asiakkaan toiveita kuunnellaan. Lisäbonarina nurkassa nukkuu söötti kampaamokoira Nazu.

Kampaamokeikka meni aika putkeen. Latinoäijät vihelsivät ja sanoivat Caramba ja salilta tuttu myyjä noteerasi tukkamuutoksen heti. Kuten moni muukin. Itse olen silti tyytyväisin.

Kampaamokäyntien välillä aion jatkaa hiusten hoitoa hippityyliin palashampoolla, etikalla ja yrteillä lisänä vaikka Urtekramin ruusuhoitsikka. Se on toiminut todella hyvin myös näiden värinhaalennushommien yhteydessä.

Ja tähän päädyttiin. Paljon parempi 🙂